Skip to main
Oude Foto's 07

Ontdek de geschiedenis van Ulamo

In ruim 60 jaar tijd heeft Ulamo zich ontwikkeld tot full service lak- en coatingbedrijf en tot een vooraanstaand toeleverancier voor de radiatorindustrie. Door de constant hoge kwaliteit, de flexibiliteit en de no-nonsense benadering heeft Ulamo kunnen uitgroeien tot een succesvol bedrijf dat klanten bedient in heel Europa.

Jan te Pas werkte op de afdeling werkvoorbereiding bij de DRU. Hij was zelf spuiter geweest en had verstand van lakken. Buiten dat hield hij achter zijn woning postduiven. Hij gaf zijn ogen en oren goed de kost en besloot in 1961, op zijn vijftigste en met een gezin met 10 kinderen, voor zichzelf te beginnen. De opstartkosten betaalden hij uit de verkoop van een paar kampioensduiven. Met de opbrengst zette hij het eerst halletje van Ulamo op.

1961

Ulamo – Ulftse Lak- en Moffelonderneming – werd in 1961 opgericht door Jan te Pas. Vanaf het begin waren zijn zonen betrokken binnen de organisatie, wat later een van de sleutels tot succes bleek.

De eerste vestiging van Ulamo
De eerste vestiging van Ulamo

1973

Nadat de grenzen van de uitbreidingsmogelijkheden op de oorspronkelijke vestigingsplaats waren bereikt, besloot Jan te Pas tot nieuwbouw. Daar in Ulft onthulde hij in augustus 1973 de ‘eerste steen’ van het nieuwe kantoor en productielocatie. Rond deze tijd ging Jan te Pas naar Japan om daar de techniek ‘elektrostatisch poedercoaten’ te leren kennen. Al gauw besloot hij deze techniek toe te passen, in plaats van het traditionele natlakken. Bestaande lijnen werden omgebouwd en er werden nieuwe poedercoatlijnen toegevoegd.

Onthulling van de eerste steen
Onthulling van de eerste steen
Oude Foto's 014
Na verloop van tijd droeg Jan te Pas het stokje over aan zijn oudste zoon Frans te Pas. “Hoe ik directeur werd? Op een ochtend komt mijn vader de fabriek inlopen en die zegt tegen mij: ‘Wat mo’k doen? Zeg ’t moar.’ Ik wilde toch wel even weten wat hij nou bedoelde. “Nou,” zei hij. “Ik heb het er met moeder over gehad en vanaf nu ben jij de baas.”. Zo ging dat vroeger.

1982

Naast Nederland ontwikkelde de rest van Europa, met name Duitsland, zich tot een aantrekkelijke markt. Als reactie op de toenemende vraag opende Ulamo een productielocatie in Emmerich, Duitsland. Hierdoor was het mogelijk om sneller te groeien in ons buurland.

Oude Foto's 012

1985

Ulamo 'De Rieze' werd opgericht. Dit is een van de lakkerijen van Ulamo die vandaag de dag nog steeds in gebruik is (in een gemoderniseerd jasje!).

Een van de huidige poedercoatstraten
Een van de huidige poedercoatstraten

1987

Ulamo opent een derde Ulftse vestiging, specifiek gericht op de metaalbewerking. Meer specifiek het produceren van radiatorcomponenten zoals roosters, zijpanelen, fronten en muurbeugels.

Oude Foto's 013

1989

In 1989 breidde de metaalproductie zich uit door uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. Hierdoor konden meerdere nieuwe productielijnen succesvol worden geïnstalleerd.

Oude Foto's 016

1991

Ulamo Metaal start met eigen productie van radiatorcomponenten. Dit groeit later uit tot de core business.

De fabriek anno nu
De fabriek anno nu

1994

Begin  jaren negentig werd er in de productielocatie aan de Ettenseweg in Ulft een nieuwe voorbehandeling in de vorm van baden gebouwd, voorzien van een eigen zuivering. Hiervoor heeft Ulamo de milieuprijs van de gemeente Gendringen ontvangen en werd de onderneming voorgedragen voor de milieuprijs van de provincie Gelderland. Producten met een lengte tot ca. 20 meter kunnen probleemloos worden behandeld.

Oude Foto's 017

Naast het produceren van radiatorcomponenten, heeft Ulamo Metaal met wisselend succes vele andere productgroepen gekend, waaronder skelters, motorsteunen en handel in koperwaren. Uiteindelijke werd het beleveren van toonaangevende radiatorfabrikanten met metalen accessoires de core business van de onderneming.

2001

In 2001 en 2002 betreedt Ulamo het nieuw gebouwde pand en de nieuwe fabriekshal(len) aan de Riezenweg in Ulft.

Kantoor en fabriekshal
Kantoor en fabriekshal

2003

De derde Te Pas generatie treedt in.

2008

Een van de zeer succesvolle innovaties is de radiatorbekleding voor de particuliere markt genaamd Sentimo. Een radiatorbekleding van Sentimo is gemaakt van metaal. Deze plaats je eenvoudig over een bestaande radiator. Het monteren duurt slechts 5 minuten! Met keus uit meer dan 50 kleuren en 3 verschillende frontpanelen is er voor ieder wat wils. Meer info: www.sentimo.com

Chiela Sentimo Maikemoodboards Hogeresolutie 3 (Groot)
Chiela Sentimo Maikemoodboards Hogeresolutie 3 (Groot)

Nu

Vandaag de dag is Ulamo onderverdeeld in een coatingdivisie en een metaaldivisie. Daarnaast is Sentimo -onder andere bekend van nationale tv reclame- de specialist in de radiatorbekleding voor de particuliere markt.

Nikécreatief Ulamo December2022 314 (Groot)

Ulamo staat voor kwaliteit

De coatingdivisie beheerst een scala van oppervlaktebewerkingstechnieken en biedt de markt alle benodigde kennis en ervaring op het gebied van hoogwaardige technische- en designcoatings. De onderneming is in bezit van het Qualicoat-, Qualisteelcoat-, Qualimarine- en GSB- certificaat en conformeert zich aan de geldende Visem kwaliteitseisen, DIN, ISO- en VMRG-normen.

Met inmiddels ruim 60 jaar ervaring in de oppervlaktebehandeling geeft Ulamo kleur, kwaliteit en duurzaamheid aan de conservering van aluminium, staal, RVS en thermisch verzinkt staal.

De metaaldivisie legt zich vrijwel volledig toe op de productie van metalen accessoires voor de radiatorindustrie. Deze divisie ontwikkelt -in eigen beheer of in nauwe samenwerking met de afnemer- al sinds jaar en dag innovatieve producten.