Skip to main
Nikécreatief Ulamo December2022 60
Ulamo coating

Schooperen

De één noemt het metalliseren terwijl de ander deze nabehandeling schooperen of zinkspuiten noemt. Bij Ulamo spreken we meestal van schooperen, want het proces werd aan het begin van de twintigste eeuw uitgevonden door de Zwitser Schoop.

Schooperen

Wat is schooperen?

Het doel van schooperen is het metaal beter bestand maken tegen roest en oxidatie. Tijdens het schooperen wordt een hoogwaardige en roestwerende zinklaag aangebracht op het oppervlak dat vooraf gestraald is. Schooperen gebeurt met een vlam, het corrosievaste metaal zink en een vlamspuitpistool. De vlam verhit het zink zodat het vloeibaar wordt. Het gesmolten materiaal slaat vervolgens neer op het productoppervlak dat beschermd moet worden. Het gesmolten zink hecht zich er als kleine spetters op. Naarmate het proces vordert, ontstaat een dichte laag die het materiaal nog beter beschermt tegen corrosie.

Nikécreatief Ulamo December2022 61

Waarom schooperen?

Schooperen adviseren we als uw stalen producten die gepoedercoat moeten worden, een buitentoepassing hebben. Na het stralen en schooperen krijgen ze meestal een tweelaags systeem. Zo zijn ze uitstekend bestand tegen omstandigheden, ook wanneer die uiterst corrosief zijn.

Maximale afmeting bij schooperen

7.000 x 2.000 x 2.600 mm
De maximale capaciteit wordt beperkt als maximale lengte-, breedte- of dieptematen worden bereikt.