Skip to main
Nikécreatief Ulamo December2022 101
Ulamo Coating

Proces-en-productcontroles

De nauwgezette kwaliteitscontrole begint zodra uw materialen bij ons worden afgeleverd. Steekproefsgewijs controleren wij de condities van het product en checken de aantallen. Constateren we afwijkingen, dan melden we die direct bij u. Vervolgens zetten we de producten onder dak, waardoor ze beschermd zijn tegen regen en wind.

Nikécreatief Ulamo December2022 63

Topproduct als uitgangspunt

Onze procescontrole is volledig geautomatiseerd én geborgd. Hoe werkt dat? Iedere order krijgt zijn eigen recept en alles wordt opgeslagen in het centrale computersysteem. Zo zijn alle gegevens over bijvoorbeeld voorbehandeling, aantal lagen, kleur, gemakkelijker toegankelijk voor iedere medewerker.

Voorbehandeling

De temperatuur van de verwarmde baden wordt constant gemeten, zowel online als handmatig. Is er een afwijking, dan is die direct zichtbaar in de controleruimte. Die nauwgezette controles zijn essentieel; we wijken niet af van wat de chemicaliënleverancier voorschrijft.

Nikécreatief Ulamo December2022 128

Poedercoaten

Net voordat de producten worden gepoedercoat, vindt nogmaals een visuele check plaats. Kleur en glans moeten kloppen. Medewerkers stellen vervolgens de spuitunits af volgens de specificaties van de leveranciers. Batchnummers en poederspecificaties gaan de computer in en de zogenoemde testplaatjes worden opgehangen. Die testplaatjes lopen mee gedurende het poedercoatproces. Het Ulamo Coating lab test ze nog eens uitgebreid na de procesgang.

Nikécreatief Ulamo December2022 159

Oven

Het meten van de oventemperatuur gebeurt eveneens online. Wijkt de temperatuur af, dan verschijnt in de controleruimte een alarmerende melding. Het systeem is zo ingericht dat bij het zakken van de temperatuur de producten langer in de oven blijven, zo lang als nodig is. Ook de ovencurven bewaren we in ons computersysteem.

Eindcontrole

Met geavanceerde meetapparatuur controleren onze mensen laagdikte, hechting en uiterlijk terwijl de producten nog aan de productielijnen (traversen) hangen. Zodra de producten de oven verlaten en iets zijn afgekoeld, voert de kwaliteitsmedewerker de eerste krastest uit op de meegelopen testplaatjes. In het Ulamo Coating lab volgen uitgebreidere testen.

Nikécreatief Ulamo December2022 132

Het eigen Ulamo Coating laboratorium

Omdat alle gegevens digitaal zijn opgeslagen, zijn we altijd in staat de parameters achteraf na te lopen. Ons laboratorium voorziet in nog meer meetgegevens. Een greep uit de testmogelijkheden die volgens de richtlijnen van Qualicoat en GSB worden uitgevoerd:

 • Glans meten
 • Laagdikte meten
 • Analytische balans
 • Hechtingstest
 • Hardheidstest
 • Cupping test
 • Impact test
 • Ovenrecorder
 • Geleidbaarheid meten
 • Conische doorn
 • Machu test
 • Zoutsproeitest
 • Kooktest

Ook goed om te weten: de testplaatjes bewaren we net zolang als de afgegeven garantieperiode. Die kan oplopen tot 10 jaar!

Afkoelen en verpakken

Als de producten zijn afgekoeld, verpakken we ze volgens uw voorschriften. Schadevrij vervoeren is natuurlijk één van de belangrijkste voorwaarden waaraan het verpakkingsmateriaal moet voldoen.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Wat kunnen we voor u betekenen?

Deze controles zijn erg belangrijk voor het waarborgen van de kwaliteit. Wilt u meer weten over deze controles?